Online Dating: Tips & Tricks

Je bent klaar om met online dating te beginnen maar niet helemaal zeker hoe dat nu juist moet? Hier zijn een aantal tips & tricks!

STAP 1. KIES HET JUISTE PLATFORM

Digitaal daten omvat zowel de iets oudere online dating sites als de recentere locations-based mobiele dating applicaties. Het succes van deze location-based mobiele dating apps zorgde voor een booming business op de dating markt. Grindr, een app gericht op homoseksuele mannen, is ongetwijfeld de pionier van mobile dating. Niet veel later ontstond er een heteroseksuele versie: Tinder en eentje dat zijn pijlen richtte op wat nog overbleef: Her. Het concept is simpel en duidelijk: je stelt een maximale afstand en leeftijdsgrens in, upload een paar foto’s en geeft een zeer korte beschrijving over jezelf. Vervolgens beoordeel je anderen op basis van hun foto en kan je enkel praten met mensen die jou ook leuk vinden. Gedaan met veel te lange persoonlijkheidsvragenlijsten, een inbox die vol gespamd wordt, en liefdes van je leven die veel te ver wonen (sorry, Ryan Gosling).

De mogelijkheden zijn oneindig: Happn zorgt voor liefde op het eerste zicht, bij Bumble hebben de vrouwen alle touwtjes in handen en Once biedt weer een vleugje wetenschap. Minder brengt Moslims samen en bij Bristlr bewonder je zonder schroom een aardige collectie hipsterbaarden. Hang je vaak in de lucht? Check AirDates! Ook je grootouders mag je zeker niet onderschatten. Wie weet hebben zij ondertussen wel een profiel bij 50plusmatch of SeniorPeopleMeet.

Ben je, ondanks deze opties, nog wat terughoudend, heb je een hond en ben vooral heel nieuwsgierig naar dat digitaal dating gedoe? Dan is twindog de ideale match voor jou. Je kan op zoek gaan naar knappe baasjes bij jou in de buurt en hebt het perfecte excuus om af te spreken zonder in je kaarten te laten kijken: je hond is eenzaam (en uiteraard ook: puppies!).

Zo zie je maar, elke online dating site en mobiele dating applicatie focust zich op een specifiek doelpubliek, maar heeft ook zijn voor-en nadelen. Neem dus genoeg tijd om op je gemak uit te proberen wat jou het best ligt en voor jou het best werkt.

STAP 2. GEBRUIK DE JUISTE FOTO’S

Je hebt een platform gekozen en een profiel aangemaakt. Wat nu? De nieuwe ontwikkelingen op de online dating markt hebben ervoor gezorgd dat foto’s een steeds belangrijkere rol spelen. Het verhaal van Twine, een dating app die de focus terug op persoonlijkheid wou leggen in plaats van op uiterlijk, leert ons dat die focus op uiterlijk van apps als Tinder juist hun grootste troef is. Ook al is dat oppervlakkig omdat het wat op een vleeskeuring begint te lijken, mensen hebben van nature de neiging om een partner te selecteren die fysiek even aantrekkelijk is. Daarnaast tonen televisieseries als Catfish ons hoe belangrijk een accurate foto kan zijn wanneer je elkaar via een online dating platform leert kennen.

Ze zeggen niet voor niets dat een foto meer waard is dan duizend woorden. Daarom hier een aantal tips om de juiste foto’s te selecteren:

  • Gebruik een echte foto: wanneer je geen foto plaatst of enkel een cartoon gebruikt, is de kans op matches zeer klein.

  • Zorg dat je foto het hele plaatje bevat: Sommige mensen kiezen ervoor om maar een deel van zichzelf op de foto te laten zien of hebben enkel wazige foto’s. Hierdoor kan je andere gebruikers misleiden en teleurstellen. Wanneer je er anders uitziet in het echt dan op je foto, zijn andere gebruikers minder geneigd om (nog eens) met je af te spreken. Hannah Fry legt in haar Ted Talk duidelijk uit waarom je zeker je mindere kantjes niet mag verdoezelen op je profielfoto’s. Hierdoor trek je namelijk de juiste mensen aan: zij die gefascineerd zijn door wat jijzelf als negatief ervaart.

  • Vermijd groepsfoto’s: Wanneer het niet duidelijk is wie je bent, is het moeilijker om matches te verzamelen. In het ergste geval is je match teleurgesteld omdat hij/zij dacht dat jij eigenlijk je beste vriend(in) bent die naast je op alle foto’s staat.

  • Blijf jezelf: Gebruikers pronken graag met foto’s van verre reizen, exotische dieren en vrijwilligerswerk. Ben je niet echt gefascineerd door verre reizen? Gebruik dan zeker geen profielfoto van jezelf op het empire state building in New York of eentje waarin je het noorderlicht bewondert in Lapland. Hierdoor trek je namelijk gebruikers aan die ook gefascineerd zijn door verre reizen. Wanneer dan later blijkt dat dat helemaal niet jouw ding is, draait de match toch op niets uit en is het eigenlijk verspilde tijd voor beiden.

  • Vraag je af wie je wil aantrekken met je foto’s: Kies je het liefst voor weinig omhullende foto’s? Wees je er dan bewust van dat je mensen aantrekt die eerder op seks uit zijn dan een relatie. Heb je een kind of een huisdier waar je gek op bent? Door hen in je profielfoto’s te betrekken zorg je ervoor dat mensen die daar niet klaar voor zijn niet met je matchen.

STAP 3. GEEF DUIDELIJK AAN WAAR JE PRECIES NAAR OP ZOEK BENT

Voor zij die dachten dat mobiele dating applicaties en online dating sites enkel gebruikt worden om op zoek te gaan naar de prins(es) op het witte paard: WRONG. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat er op z’n minst 13 verschillende motieven zijn om mobiele dating applicaties te gebruiken. Liefde en seks zijn dus niet de enige redenen om naar dating apps te grijpen. Maak voor jezelf goed uit waar je precies naar op zoek bent en communiceer dat ook duidelijk in je gesprekken met andere gebruikers. Zo ontstaan er geen misverstanden, kwets je niemand en voelt het minder als tijdverspilling.

STAP 4. VERGEET JE CHECKLIST EN BIZARRE REGELTJES

Veel singles hebben een uitgebreide checklist voordat ze een gesprek starten of willen afspreken met andere gebruikers. Wees dus zeker niet té kieskeurig op basis van de foto’s waar je op swipet. Ook al is uiterlijk hetgeen waar we ons eerst op baseren, toch zijn het andere zaken als persoonlijkheid die ervoor zorgen dat een relatie lukt of niet. Geef anderen dus zeker een kans om jou beter te leren kennen alvorens iedereen naar links te swipen.

Verrassend genoeg zijn veel gebruikers vandaag de dag er nog altijd van overtuigd dat de man de conversatie moet starten. Die one-liners beginnen na een tijdje vermoeiend te worden voor mannelijke gebruikers en komen nogal cliché over voor vrouwelijke gebruikers. Het resultaat? Steeds minder gesprekken ontstaan. Heb je een match met iemand die er voor jou echt tussenuit springt? Doe dan je best om een gesprek te starten en investeer hier ook in, ongeacht of je nu een man of vrouw bent. Als je gesprekken niet onderhoudt, doven die al snel uit. Laat je dus niet misleiden door onuitgesproken regels als “ik heb het laatst gestuurd, nu is het weer zijn/haar beurt”.

STAP 5. BLIJF VRIENDELIJK EN DOE GEEN DOMME DINGEN

Doordat gebruikers zich kunnen verbergen achter een schermpje, durven ze wel eens bepaalde dingen te doen of zeggen waar in het echte leven geen sprake van zou zijn. Blijf dus altijd beleefd in je gesprekken met andere gebruikers. Wanneer ze je niet expliciet vragen om een foto van je geslachtsdelen op te sturen, doe je dat ook best niet. Denk er ook aan dat wanneer je mensen binnen een bepaalde afstand zoekt, de kans groot is dat je deze mensen later nog in real life kan tegenkomen. Doe of zeg daarom niets waar je achteraf spijt van zal hebben of dat tegen jou gebruikt kan worden.

De manier waarop je communiceert is trouwens ook een belangrijke factor in het online dating proces. Hoe enthousiaster je overkomt gesprekken, hoe groter de kans dat anderen ook met jou willen afspreken. Denk er wel altijd goed over na wat je precies online wilt delen in je gesprekken met andere gebruikers. Doordat jullie niet fysiek in dezelfde ruimte zijn, is het soms makkelijker om bepaalde emotionele zaken waar je het moeilijk mee hebt te delen met elkaar. Toch is dit niet even aantrekkelijk voor iedereen en kan het er in sommige gevallen zelfs voor zorgen dat de andere persoon zijn of haar interesse verliest.

STAP 6. WACHT NIET TE LANG MET AFSPREKEN

Je hebt alle stappen netjes opgevolgd en hebt een heel leuk gesprek met een andere gebruiker. Wanneer spreek je dan best af? Onderzoek toonde aan dat hoe langer je wacht met afspreken, des te hoger je verwachtingen zullen zijn. Als deze verwachtingen niet overeenkomen met de realiteit, zal je sneller teleurgesteld zijn en levert deze date dus eigenlijk niets op. Zorg daarom dat je op tijd overschakelt naar een real life ontmoeting.

Wanneer je voor de eerste keer afspreekt met iemand, spreek je best af op een openbare plaats. Volgens Bustle is samen dineren dé succesfactor voor het bereiken van een relatie. Aan de andere kant geeft een koffietje jou het ideale excuus om zo snel mogelijk te vertrekken wanneer de date echt tegenvalt. Experimenteren is hier dus aan de orde.

Elisabeth Timmermans